Delictes contra el patrimoni i l’ ordre socioeconòmic
Sota aquesta rúbrica s’engloba una complexa xarxa d’infraccions penals que ataquen interessos tan diversos com la propietat, el patrimoni o l’activitat econòmica en general i que solen anar presidides per l’ànim de lucre en qui les comet. En aquest sentit, es compten des dels clàssics robatoris i furts, passant pels fraus més variats i els que busquen frustrar intencionadament els drets de crèdit dels creditors, fins a aquells altres que afecten el mercat o el funcionament intern de les societats mercantils, sense oblidar el blanqueig de diners.
Furt:
Les anteriors penes es dispararan d’1 a 3 anys en determinades circumstàncies (coses d’especial valor, de primera necessitat, quan causi greu perjudici, empitjori la situació de la víctima, per tenir el seu autor 3 condemnes anteriors, per l’ús de menors o en el si d’una organització criminal).
ROBATORI (article 237 del Codi Penal):
Apoderar-se de coses alienes, però difereix del furt perquè en aquest cas això es fa emprant força en les coses per accedir o abandonar el lloc on estan, o violència o intimidació en les persones. La llei conté definicions sobre el que es considera força en les coses (escalar per arribar al lloc on hi ha les coses, trencar o fracturar portes o finestres, caixes, cofres, forçar panys, ús de claus falses i manipulació d’alarmes), i el que cal entendre per claus falses.
La pena va d’1 a 3 anys, però pot disparar-se fins a 2 a 5 anys si recau en les mateixes agreujants del furt, mateixa pena que tenen el robatori amb violència o intimidació.
També té una regulació pròpia el robatori en casa habitada o en establiment obert al públic.
USURPACIÓ (article 245 del Codi Penal):
Més comunament conegut com a ocupació d’immobles, regula una problemàtica lamentablement cada vegada més freqüent (tant des del punt de vista del propietari que es veu pertorbat en el gaudi de la seva propietat, com de l’autor del delicte que amaga la dramàtica realitat de persones que no veuen garantit el seu fonamental dret a l’habitatge). L’ocupació es pot cometre amb violència o intimidació, o bé ocupant l’immoble sense autorització del seu propietari si no constitueix la seva vivenda, o mantenint-s’hi contra la voluntat del legítim propietari.
Defraudacions:
ESTAFA (article 248 del Codi Penal)
Consistent a valer-se d’un engany suficient com per produir en una altra persona un error que la porti a realitzar una transferència o a disposar de patrimoni perjudicant-se a si mateix o a un tercer. Una submodalitat són les estafes impròpies (venda de moble o immoble sense ser-ne el seu propietari, ocultant les seves càrregues o celebrar un contracte simulat).
Administració deslleial (article 252)
Apropiació indeguda (article 252)
El Codi preveu igualment un delicte específic de defraudació de fluid elèctric, gas, aigua o telecomunicació de menor gravetat, castigat amb multa.
Frustració de l'execució
Es contempla també, encara que amb menor pena, la presentació incompleta o no real de béns en un procediment d’execució judicial, així com l’ús de béns embargats per autoritat pública.
Insolvències punibles
Alteració de preus
DANYS (arts. 263 a 267 del CP)
Si el valor del dany no excedeix de 400 euros, es tramitarà com a delicte lleu.
Propietat intel·lectual i industrial
Mercat i consumidors
Delictes societaris
Receptació i blanqueig de capitals
Mentre que el blanqueig (art. 301 CP) censura l’adquisició, possessió, ús o transmissió de béns amb coneixement del seu origen il·lícit, comesa per ell mateix o per un tercer, i oculti o encobreixi dit origen il·lícit, o ajudi a qui va participar en el delicte previ a eludir les conseqüències legals dels seus actes (6 mesos a 6 anys).
Estem especialitzats en Dret Penal
Intervenim en totes les fases del procediment penal.
t’assessorem
Altres àrees d’actuació
Oferim flexibilitat, adaptabilitat en la forma de pagament, i ens oposem a acords de conformitat tret que el client ho sol·liciti de forma expressa